Jdi na obsah Jdi na menu
 


něco o něm

8. 1. 2009
  • Délka těla: 80-90 cm
  • Rozpětí křídel: 195-220 cm
  • Hmotnost: 2,8 - 4,5 kg

Orel skalní je robustní pták s dlouhým ocasem,velkými a silnými spáry, silným zobákem a širokými křídly, které mají mezi letkami mezery pro dosažení vyššího vztlaku při vznášení. Zbarvení a velikost se viditelně liší podle několika poddruhů. Podobně jako u mnoha jiných dravců jsou i u orla skalního samice výrazně větší než samice. Zbarvení peří se pohybuje od černohnědé po tmavě hnědou se zlatým odstínem na temeni hlavy a zátylku, Hřbet bývá také obvykle světlejší než břišní část těla.Pohlaví se vzájemně od sebe zbarvením neliší. Mladí ptáci mají světlá pera na křídlech a při kořeni ocasu, které jim mizí až v pátém roce života.

chování:

Orel skalní je obyvatelem hornatých oblastí, polopouští, luk nebo polí. Je částečně tažný, v Česku jej můžeme spatřit jen vzácně. Zde se zdržuje až do září a k nám se znovu vrací v říjnu. Patří k agresivnějším druhům.

Nijak zvlášť se hlasově neprojevuje, při letu občas vydává jemné hvízdání.